Categorieën
Nieuws

Sigaretten en shag per 1 april duurder

Vanaf 1 april 2020 stijgt de accijns op tabak. De prijs voor een pakje sigaretten stijgt met 1 euro naar gemiddeld 8 euro per pakje. De prijs van shag gaat met 2,50 euro omhoog. Accijnsverhoging en daarmee het duurder maken van tabak is de meest effectieve maatregel om roken tegen te gaan. Door een hoge prijs van tabak zullen kinderen minder snel beginnen met roken. Stoppen met roken is in deze tijd nog meer relevant, want er zijn sterke aanwijzingen dat mensen die roken een grotere kans hebben op complicaties van het coronavirus.

De accijnsverhoging is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan maatregelen die leiden tot een Rookvrije Generatie in 2040. “Wij hopen dat de prijsstijging kinderen nóg meer aanmoedigt om niet te beginnen met roken. Het is een belangrijke stap die ervoor zorgt dat ‘rookvrij’ steeds meer de norm wordt, zodat we kinderen kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken, ” aldus Michael Rutgers, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En wekelijks raken honderden kinderen verslaafd. Kinderen moeten beschermd worden tegen producten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en ook nog eens heel verslavend.

Voor stoppen met roken