Rookvrije Generatie

Met de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie willen wij rookvrij oproeien vanzelfsprekend maken. De Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds, vanuit de samenwerking Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.  

Waarom een Rookvrije Generatie? 

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. In Nederland sterven elk jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij wil dit voorkomen door opgroeiende kinderen te beschermen.  

Samen met honderden partijen in Nederland zetten wij ons in voor het realiseren van een Rookvrije Generatie. Met onze interventies groeien we mee met de kinderen die vanaf 2017 worden geboren. We zorgen ervoor dat zij beschermd worden tegen blootstelling aan tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat alle kinderen die vanaf 2035 volwassen worden niet roken en daar ook niet mee beginnen. 

Aanpak 

Centraal in onze aanpak staat dat er steeds meer maatschappelijk draagvlak komt voor tabaksontmoediging. Op dit moment vindt driekwart van de Nederlanders rookvrij het nieuwe normaal.* De afgelopen jaren zijn door een groeiende groep actieve partijen grote stappen gezeten is er een effectieve beweging ontstaan. Niet alleen de fysieke omgeving wordt steeds meer rookvrij, maar ook de online omgeving en de sociale omgeving. Nú is het tijd om de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie in Nederland verder te versnellen en onomkeerbaar te verankeren. 

We zijn er nog niet 

Er is veel steun voor de Rookvrije Generatie onder publiek, maatschappelijke partijen en overheid. Zo vinden 9 op de 10 Nederlanders dat de overheid maatregelen moet nemen om kinderen te beschermen tegen de verleidingen van tabaksproducten.* Toch moet er nog veel gebeuren om een Rookvrije Generatie voor elkaar te krijgen.  

We bevinden ons in een cruciale fase. De afgelopen jaren zijn we er met de Rookvrije Generatie in geslaagd de tabaksdiscussie de goede kant op te kantelen. Bijna 7 op de 10 Nederlanders vinden het (heel) goed als in de toekomst Nederland rookvrij wordt.* Nu willen we doorschakelen naar een hogere versnelling, om zo snel mogelijk een eind te maken aan alle vermijdbare ziekte en sterfte door roken.  

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie 

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij beheert en ondersteunt het merk Rookvrije Generatie vanuit de strategie van de routekaart ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Daarnaast stellen we het merk ter beschikking voor activiteiten die bijdragen aan het realiseren van een Rookvrije Generatie. Hiermee beïnvloeden we het beleid en de wetgeving van de overheid positief, verdwijnt de macht van de tabaksindustrie en stimuleren we Nederlanders te kiezen voor een rookvrij leven. 

Meer informatie 

Meer weten over de Rookvrije Generatie? Ga naar www.rookvrijegeneratie.nl

*De resultaten zijn afkomstig uit onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, onder 1.137 Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode van 8 tot en met 15 februari 2023