Categorieën
Netwerk nieuws Nieuws

Hartstichting-directeur Hans Snijder nieuwe voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Hartstichting-directeur Hans Snijder is vandaag benoemd als voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Hij volgt KWF-directeur Carla van Gils op. Carla van Gils blikt terug op haar voorzitterschap en Hans Snijder deelt zijn ambities voor de aankomende twee jaar.

Onomkeerbare beweging

“De afgelopen jaren hebben we mooie stappen gezet op weg naar een Rookvrije Generatie. Steeds meer plekken in Nederland zijn rookvrij,” vertelt Carla van Gils. “Denk aan festivals, ov-haltes, vakantie- en attractieparken en sportclubs. Maar ook de digitale wereld doet mee: mediamakers spreken zich uit voor rookvrije films, series en social media. Dit laat zien dat de beweging onomkeerbaar in gang is gezet.”

Politieke daadkracht

Naast deze beweging van onderaf, is Van Gils blij dat óók de politiek daadkracht heeft laten zien. Er zijn maatregelen ingevoerd die er aantoonbaar voor zorgen dat minder kinderen beginnen met roken. “De overheid heeft sigaretten duurder gemaakt met accijnsverhogingen. Dankzij het verkoopverbod online en het aangekondigde verbod in supermarkten is tabak op minder plekken verkrijgbaar. Het smaakjesverbod zorgt ervoor dat e-sigaretten (vapes) minder aantrekkelijk zijn. Dat zijn bewezen effectieve maatregelen, die echt verschil gaan maken.”

Carla benadrukt dat het belangrijk is dat de overheid deze lijn voortzet: “Bijvoorbeeld door prijsverhogingen voor meerdere jaren vast te leggen en de verkoop in gemakszaken en tankstations sneller af te bouwen.”

Nu is het moment

Haar opvolger – Hartstichting-directeur Hans Snijder – is het met Carla van Gils eens. “De afgelopen jaren is samen met KWF en Longfonds veel bereikt. Op steeds meer plaatsen is rookvrij de norm, is het aantal verkooppunten van tabaksproducten fors gedaald en gaat de prijs van tabak verder omhoog.”

Maar volgens Snijder is het nog niet genoeg: “We zien dat de tabaksindustrie alle registers opentrekt om rokers te laten blijven roken en jongeren te verleiden nieuwe schadelijke en dodelijke tabaksproducten te gebruiken. Tegelijkertijd was het negatieve sentiment onder Nederlanders over de tabaksindustrie nog nooit zo groot als nu. En dus is er nooit eerder zo’n momentum geweest om roken helemaal uit bannen, waar dan ook.

Voor rookvrij, tegen de tabaksindustrie

Hans Snijder vervolgt: “Als voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij ga ik me samen met mijn medebestuurders Carla van Gils (KWF) en Károly Illy (Longfonds) de komende twee jaar inzetten voor rookvrij (is ook vapevrij) en dus tegen de tabaksindustrie. We zullen de schaamteloze marketingtactieken van de tabaksindustrie scherper aan de kaak stellen en de overheid manen tot snellere invoering van maatregelen die uiteindelijk gaan leiden tot een volledig rookvrije samenleving.”

Achtergrondinformatie over Hans Snijder

Hans Snijder heeft een journalistieke achtergrond. Hij werkte als eindredacteur voor verschillende Nederlandse publieke omroepen en was hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties waaronder voorzitter van de raad van commissarissen van AVROTROS. Eerder was hij managing director Media & Fundraising bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Snijder is sinds februari 2022 directeur-bestuurder van de Hartstichting. De Hartstichting is een enorme factor van betekenis voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Het sneller en beter behandelen van hartaandoeningen en niet in de laatste plaats het voorkomen van hart- en vaatziekten is en blijft noodzakelijk. Want als we niets doen neemt het aantal hart- en vaatpatiënten de komende jaren toe met bijna 1 miljoen patiënten.