Categorieën
Nieuws

Forse toename rookvrije sportclubs

Het aantal rookvrije sportverenigingen is flink gegroeid: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren. Deze stijging is mede te danken aan de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB) en inzet door gemeenten, die bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn[1].

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is blij met de resultaten. “Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat ook gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving.”

Inmiddels zijn ruim 200 voetbalclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 110 clubs is meer dan een derde van alle hockeyclubs rookvrij[2]. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.

[1] Onderzoek uit mei 2018, uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

[2] Uitgaande van een totaal aantal hockeyclubs van 322. Bron: site KNHB, 21-08-2018 https://www.knhb.nl/over-knhb/organisatie