Categorieën
Nieuws

Amsterdamse zorginstellingen pleiten voor rookvrije zones

Acht grote Amsterdamse zorginstellingen bundelen hun krachten in de strijd tegen de sigaret. Zij roepen de gemeente Amsterdam op om de publieke ruimtes rondom hun instellingen tot rookvrij gebied te verklaren. Dit laten ze weten in een brief die zij op 7 maart aan wethouder Simone Kukenheim (zorg) overhandigden.

Afzenders van de brief zijn de ziekenhuizen OLVG, Amsterdam UMC, Boven IJ ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek en zorginstellingen Amsta, ACTA, Cordaan en Jellinek. Zij doen deze gezamenlijke oproep aan Kukenheim omdat zij de ambitie hebben hun patiënten, cliënten, bezoekers en medewerkers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van sigarettenrook. Niet alleen binnen hun gebouwen, maar ook op de terreinen daar direct omheen.

Het goede voorbeeld geven

De organisaties, die zich ook hebben verenigd in het Amsterdams Rookalarm, streven naar een rookvrije generatie en willen het juiste voorbeeld geven in de stad. Esther Damen, één van de organisatoren van de zorggroep en projectleider rookvrij in OLVG legt uit: ‘De consequenties van roken en meeroken zijn helaas dagelijks merkbaar. Helemaal in onze zorginstellingen. Iedere week beginnen nog steeds honderden kinderen met roken. De oproep aan de gemeente Amsterdam is voor ons dan ook een logische én noodzakelijke stap. We geven hiermee een duidelijk signaal af en hopen dat nog meer organisaties in de stad, zoals scholen en sportverenigingen, zullen volgen.

Rookvrij verovert terrein

De rookvrije straat of zone is niet nieuw in Amsterdam. Vorig jaar verklaarde Kukenheim de Beverwijkstraat in Amsterdam-Noord tot eerste rookvrije straat. Dat idee kwam van de daar gesitueerde huisartsenpraktijk. Ook deed de wethouder de sigaret in de ban op de pont over het IJ.