Categorieën
Nieuws

Susanne Katus nieuwe directeur/coördinator Alliantie Nederland Rookvrij

Per 1 maart is Susanne Katus de nieuwe directeur-coördinator van de Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverband van het Longfonds, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en inmiddels 150 partners die vol inzet op een rookvrije generatie. Zij volgt Mark Monsma op, die directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen is geworden.

Katus was voorheen directeur Toezicht en Handhaving bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Eerder werkte zij voor Gelre Ziekenhuizen, waar ze verantwoordelijk was voor het cluster chirurgie en revalidatie. Tevens was zij partner van een consultancybureau, dat opdrachten heeft verricht in de gezondheidszorg, onderwijs en gemeenten. Daarvoor heeft zij ruime ervaring opgedaan binnen de politie, waar ze verschillende leidinggevende functies bekleedde en een landelijk digitaal kennisplatform heeft opgezet.

Preventie
Katus is blij met deze nieuwe uitdaging: “Al jaren zet ik me in voor kwalitatief goede zorgverlening. Ik geloof erg in de preventie en de aandacht voor de gezondheid van mensen. Om bij de Alliantie Nederland Rookvrij vol in te gaan zetten op deze preventie biedt voor mij een prachtige nieuwe uitdaging.”

In haar nieuwe functie zal Katus zich inzetten voor een rookvrije generatie, een samenleving waarin kinderen kunnen opgroeien zonder de schadelijke gevolgen van roken. Katus zal verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van de Alliantie Nederland Rookvrij, de aansturing van het Alliantiebureau en ze zal de belangrijkste schakel zijn voor het bestuur, bestaande uit afgevaardigden van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Katus: “Ik ben onder de indruk van de daadkracht van deze fondsen om de handen ineen te slaan. Er is inmiddels al veel bereikt: een groot netwerk van betrokken partners en het Preventieakkoord dat is gesloten.”

“Na een periode waarin veel successen zijn geboekt en de Alliantie flink is gegroeid, breekt een nieuwe fase aan,” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij. Hij is verheugd over de aanstelling van Katus. “Samen met de overheid en maatschappelijke partners gaan we hard werken aan de uitvoering van de afspraken uit het Preventieakkoord. Tegelijkertijd blijft de urgentie onverminderd groot: nog steeds raken elke week honderden kinderen verslaafd aan roken. Daarom is het heel fijn dat we versterking krijgen van Susanne Katus, een ervaren bestuurder die niet bang is de handen uit de mouwen te steken. Ik en de rest van het bestuur kijken uit naar de samenwerking.”