Categorieën
Nieuws

Persreactie Alliantie Nederland Rookvrij over rookruimtes horeca

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is blij met de uitspraak van de Hoge Raad over rookruimtes in de horeca. ‘Het is een goede zaak dat met deze uitspraak alle rookruimtes in de horeca verdwijnen’, zegt ANR-bestuurslid Sigrid Attema. ‘Rookruimtes dragen bij aan het beeld dat roken normaal is. Maar roken is niet normaal. De ANR werkt toe naar een Rookvrije Generatie, waarbij kinderen niet meer gaan roken. Daarvoor is het juist belangrijk dat niet roken wordt gezien als normaal. Sluiting van de rookruimtes in de horeca draagt daar aan bij.

‘We vinden dat na deze uitspraak ook rookruimtes in bedrijven en openbare gebouwen zo snel mogelijk moeten verdwijnen. Wat ons betreft kan het sluiten van rookruimtes niet snel genoeg gaan.’

Attema feliciteert Clean Air Nederland (CAN) met deze overwinning in de rechtszaal. ‘CAN is al in 2016 een rechtszaak gestart tegen de Staat om rookruimtes te verbieden en daarmee het rookverbod in de horeca verder door te trekken. Dit is een mooie uitkomst in een lang traject’, zegt Attema.

Ook staatssecretaris Blokhuis vindt dat rookruimtes moeten worden gesloten. In het Preventieakkoord is opgenomen dat via wetgeving rookruimten in de horeca en in openbare gebouwen uiterlijk juli 2022 worden gesloten.