Categorieën
Nieuws

Het kabinet is nu aan zet om te versnellen richting een Rookvrije Generatie

De Nederlandse politiek heeft op weg naar een Rookvrije Generatie al concrete stappen gezet, maar er is méér nodig en het gaat momenteel te traag. Dat is de belangrijkste conclusie van het artikel ‘Rookvrije Generatie? ‘Niet roken betekent voor veel jongeren onmiddellijke sociale dood’ in het Algemeen Dagblad van zaterdag 3 september 2022.

Niet snel genoeg

De politiek blijft achter in het doorvoeren van essentiële maatregelen. Diverse maatregelen uit het preventieakkoord zijn namelijk op de lange baan geschoven. Zo is de accijnsverhoging van een euro dit jaar niet doorgegaan en is het verbod op smaakjes bij e-sigaretten uitgesteld.

We hebben de politiek nodig

Dat terwijl nog steeds honderden kinderen en jongeren elke week beginnen met roken of vapen. We hebben de politiek nodig om snelheid te maken en zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de vermijdelijke ziekte en sterfte door roken. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen in Nederland ten gevolge van roken.

Minder verkooppunten en prijsverhoging

Het kabinet is nu aan zet: het Nationaal Preventieakkoord moet aangescherpt worden met nieuwe maatregelen, zoals het verminderen van het aantal verkooppunten en het verhogen van de prijs met minimaal 10 procent per jaar.

Lees het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad (achter paywall).

Bron: Algemeen Dagblad