Categorieën
Nieuws

GvRV en zorgprofessionals roepen op: maak de e-sigaret zo snel mogelijk minder aantrekkelijk voor jongeren

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV) vraagt samen met zorgprofessionals via een brief naar de Kamercommissie VWS expliciet aandacht voor het zo snel mogelijk invoeren van twee maatregelen rondom de e-sigaret. Het gaat om een verbod op smaakjes die aantrekkelijk zijn voor jongeren, en het invoeren van neutrale verpakkingen. De overheid zou de e-sigaret op dezelfde manier moeten reguleren als de tabakssigaret. De brief is verstuurd mede namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en Verslavingskunde Nederland.

E-sigaret schadelijker dan werd gedacht
In april 2020 publiceerde het Trimbos-instituut een factsheet over de e-sigaret, waaruit bleek dat e-sigaretten schadelijker zijn dan eerst werd gedacht. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van e-sigaretten voor jongeren een opstap is naar het roken van de traditionele sigaret. Om deze redenen spraken de gezondheidsfondsen en zorgprofessionals gezamenlijk hun zorg uit.

Op 23 juni 2020 heeft Staatssecretaris Blokhuis aangekondigd alle smaakjes in e-sigaretten, met uitzondering van de tabakssmaak, te gaan verbieden. Daarnaast wordt gewerkt aan regelgeving om de neutrale verpakkingseisen, die al gelden voor sigaretten en shag, ook te laten gelden voor de e-sigaret. In de brief vragen de gezondheidsfondsen en zorgprofessionals nogmaals expliciete aandacht voor deze twee in gang gezette maatregelen en benadrukken zij dat het belangrijk is dat deze zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Rookvrij is ook vrij van e-sigaretten
Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En wekelijks raken honderden kinderen aan roken verslaafd. Daarom zetten we ons gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie. Kinderen moeten beschermd worden tegen producten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en ook nog eens heel verslavend zijn. E-sigaretten, of alternatieve vormen van roken, passen niet bij een Rookvrije Generatie.

Wij willen een wereld waarin geen kind meer begint met (e-)roken en niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen daarvan.

Lees de volledige brief hier.