Categorieën
Netwerk nieuws Nieuws

KWF-directeur Carla van Gils nieuwe voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

KWF-directeur Carla van Gils is benoemd als voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Zij neemt het stokje over van Michael Rutgers van Longfonds. Ze kijkt ernaar uit om het mooie werk van Michael voort te zetten: “We hebben al veel mooie stappen gemaakt: de onomkeerbare beweging is in gang gezet. De komende tijd gaan we de versnelling inzetten, want dat is hard nodig.”

Wie ben je?

“Mijn naam is Carla van Gils en ik ben sinds juni 2021 directeur bij KWF. Dit combineer ik met mijn hoogleraarschap klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht. Ik voer daar zelf onderzoek uit naar onder andere borstkanker. Bij KWF zet ik mijn expertise in voor kankeronderzoek in de hele breedte. Ik ben de schakel tussen het onderzoeksveld en KWF; daar zit onder andere mijn toegevoegde waarde. Het is heel mooi om vanuit deze rollen écht bij te kunnen dragen aan een beter leven van de kankerpatiënt.

Vanuit mijn rol als directeur bij KWF ben ik nu ook actief in het bestuur van de Gezondheidsfondsen Rookvrij. Het bestuur bestaat uit Longfonds, Hartstichting en KWF en die samenwerking zorgt duidelijk voor een 1+1=3 effect. De afgelopen jaren zijn er al grootse stappen gemaakt: er zijn honderden organisaties aangesloten en iedereen kent tegenwoordig de Rookvrij-bordjes. Er is een onomkeerbare beweging gaande in de maatschappij en ik vind het heel mooi om daar nu de volgende stap te mogen maken. Op dit moment sterven er nog 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken. Vanuit die cijfers is het voor mij vanzelfsprekend om hier groots op in te zetten.”

Wat wil je bereiken?

“Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat de Rookvrije Generatie er echt komt in 2035. Ik hoop dat nog meer organisaties zich aansluiten en de Rookvrije Generatie zullen omarmen. Daarnaast moet VWS versnellen. De accijnzen moeten omhoog en het aantal verkooppunten op korte termijn naar beneden. We weten dat deze twee maatregelen er echt voor gaan zorgen dat minder kinderen beginnen met roken. Dus hier moeten snel stappen op gezet gaan worden.”

Achtergrondinformatie over Carla

Prof. dr. Carla van Gils, hoogleraar Klinische epidemiologie van kanker aan het UMC Utrecht en bestuurder bij KWF Kankerbestrijding. Carla studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde daar ook in 1998, op onderzoek naar borstkanker. In 1999 en 2000 werkte zij als een visiting scientist bij het National Institute of Environmental Health Sciences in North Carolina, USA.

Sinds 2001 werkt Carla van Gils bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde. Van 2014-2021 was zij daar coördinator van het onderzoeksprogramma Kanker en lid van het managementteam Epidemiologie. De laatste jaren was zij tevens lid van het dagelijks bestuur van Speerpunt Kanker van het UMC Utrecht (sinds 2015), en lid van het leiderschapsteam van het Julius Centrum (sinds 2018).

In 2017 werd zij benoemd tot hoogleraar Klinische epidemiologie van kanker. In deze functie doet zij onder andere onderzoek naar preventie en vroeg-detectie van borstkanker. Van 2013 tot 2020 vervulde zij verschillende rollen in beoordelingscommissies van KWF Kankerbestrijding, en was zij voorzitter van de KWF-werkgemeenschap Epidemiologie. Van 2011-2021 was zij lid van de commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad.

Sinds juni 2021 combineert zij haar hoogleraarschap aan het UMC Utrecht met een bestuursfunctie bij KWF Kankerbestrijding. Sindsdien is zij ook actief in het bestuur van de Gezondheidsfondsen Rookvrij. Per 1 april 2022 is zij voorzitter.