Categorieën
Nieuws

Vooralsnog geen strafzaak tegen tabaksindustrie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 22 februari 2018 besloten de zaak te seponeren en dus (vooralsnog) geen strafzaak te starten. Het OM is van mening dat fabrikanten niet in strijd met de wet en regelgeving acteren. De beslissing om niet te vervolgen, zien de aangevers van de strafzaak expliciet als tussenstap. De maatschappelijke beweging die op gang is gekomen laat heel duidelijk zien dat de maatschappij niet langer accepteert dat de tabaksindustrie onze kinderen verleidt met een zo verslavend mogelijk gemaakt product, waaraan meer dan de helft van de rokers uiteindelijk zal overlijden. Deze beweging is onomkeerbaar.

“Recouler pour mieux sauter”, oftewel soms moet je een stapje terugzetten om beter te springen. Met die woorden gaf advocate Bénédicte Ficq namens alle aangevers aan vol vertrouwen middels artikel 12 procedure in beroep te gaan bij het Hof. De advocaat en aangevers hebben er alle vertrouwen in dat het Gerechtshof anders naar deze zaak zal kijken en alsnog besluit dat het OM de tabaksindustrie moet vervolgen. De Persconferentie is hier terug te kijken. Het besluit van het OM is hier na te lezen.

Kinderen hebben recht op bescherming
Nog steeds raken er wekelijks honderden kinderen verslaafd aan roken, alleen al in ons land. Kinderen zijn extra verslavingsgevoelig en de tabaksindustrie verleidt hen in deze kwetsbare periode met een zo verslavend mogelijk gemaakt, dodelijk product. Iedereen kent inmiddels de sjoemelsigaret. Kinderen kiezen er niet voor om verslaafd gemaakt te worden. Zij hebben het recht om hiertegen beschermd te worden.

Onomkeerbare beweging in de samenleving
De aangevers vinden de uitspraak van het OM uiteraard jammer, omdat ze nu niet meteen door kunnen: “Maar eigenlijk hebben we al gewonnen want er is een enorme maatschappelijke discussie op gang gekomen. Het is ontzettend mooi om te zien dat de afgelopen weken tientallen organisaties met een miljoenen achterban ook deze stap hebben gezet. De maatschappij accepteert niet langer dat de tabaksindustrie onze kinderen verleidt met een product waar ze verslaafd aan raken en waaraan meer dan de helft uiteindelijk zal overlijden. Deze beweging is onomkeerbaar. Daarom kijken we vol vertrouwen uit naar het besluit van het Gerechtshof.”

Meer informatie over de strafzaak is te vinden op de website van KWF Kankerbestrijding en Sick of Smoking.