Categorieën
Nieuws

Rookvrije Generatie: aantal verkooppunten tabak moet snel omlaagOm een Rookvrije Generatie te realiseren willen we dat de verkoop van tabak zo snel mogelijk beperkt wordt bij supermarkten, tankstations en gemakszaken. Bij tankstations en gemakszaken moet dat veel eerder dan in 2030, het jaar dat staatssecretaris Blokhuis hier noemt. Dan blijven alleen speciaalzaken over als verkooppunt. Op dit moment worden kinderen iedere dag in o.a. supermarkten en gemakszaken geconfronteerd met dit dodelijke en zwaar verslavende product. Verkoop van tabak op plekken waar kinderen komen is onacceptabel. Het beperken van het aantal verkooppunten is een belangrijke maatregel en vormt een onmisbare component voor het realiseren van een Rookvrije Generatie. Wij roepen de politiek op om hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de bescherming van kinderen.

Draagvlak

Het draagvlak voor het verminderen van verkooppunten onder de Nederlandse bevolking is de afgelopen jaren sterk gestegen. 73% van de Nederlanders vindt dat de overheid moet regelen dat tabaksproducten alleen mogen worden verkocht in tabaksspeciaalzaken om te zorgen dat jongeren onder de 18 jaar niet beginnen met roken. 7 op de 10 Nederlanders vindt dat het aantal verkooppunten van sigaretten verminderd moet worden.[1]

Drie belangrijke voordelen:

  1. Minder verkooppunten zorgt ervoor dat kinderen minder makkelijk rook- en dampwaren kunnen kopen;
  2. Uit onderzoek blijkt dat minder mensen gaan roken als ze niet geconfronteerd worden met tabaksproducten;
  3. Minder verkooppunten dragen bij aan het beeld dat rookvrij de norm is. Verkrijgbaarheid van rook- en dampwaren op vrijwel elke straathoek past niet bij hoe schadelijk de producten zijn voor de gezondheid;

Nu wettelijke maatregelen nodig

Eerder dit jaar hebben de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij gesprekken gevoerd met supermarkten. Daaruit is helaas gebleken dat er weinig animo is om binnen afzienbare tijd vrijwillig te stoppen met de verkoop van rookwaren. Om deze reden zijn wettelijke maatregelen nú logisch en noodzakelijk. Immers: hoe eerder maatregelen worden doorgevoerd, hoe sneller de Rookvrije Generatie in zicht komt en hoe meer we ziekte en overlijden door roken voorkomen. Ieder jaar overlijden nog steeds 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Ook aanverwante producten als de e-sigaret meenemen

We vinden het heel belangrijk dat ook aanverwante producten, zoals de e-sigaret, worden meegenomen bij het verminderen van het aantal verkooppunten. We willen kinderen namelijk net zo goed beschermen tegen deze schadelijke en verslavende producten.

Kamerbrief

Op 20 november heeft staatssecretaris Blokhuis de Tweede Kamer een brief gestuurd over het verminderen van het aantal verkooppunten van tabaks- en aanverwante producten. Lees hier de kamerbrief.

Bronnen:

[1]                  Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, onder 1.358               Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode van 14 t/m 24 februari 2020.