Categorieën
Nieuws

Reactie op stop van tabaksverkoop door Lidl

De beslissing van supermarktketen Lidl om te stoppen met de verkoop van tabak wordt door de organisaties verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij met instemming ontvangen.

Voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij Floris Italianer: `Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. En niet alleen wij: de meerderheid van de Nederlanders en het nieuwe kabinet is voorstander van een Rookvrije Generatie: een maatschappij waarin niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en kinderen rookvrij opgroeien.

Lidl is de eerste supermarkt die stopt met de verkoop van dodelijke tabaksproducten. Daarmee is het een voorbeeld voor de sector als het gaat om het beschermen van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak.

De Alliantie Nederland Rookvrij is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds. Meer dan honderd andere organisaties hebben zich inmiddels aangesloten.

Italianer: `Ik feliciteer Lidl met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen.`

Roken is verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan tabak. Wetenschappelijk is bewezen dat zien roken, doet roken. Hoe minder verkooppunten, hoe minder kinderen in aanraking komen met dit dodelijke product.