Categorieën
Nieuws

Goes wordt eerste rookvrije gemeente van Zeeland

Goes heeft zich als eerste gemeente in Zeeland aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Via borden worden Goesenaren aangemoedigd om bij schoolpleinen, sportverenigingen, speeltuinen en andere openbare gelegenheden niet meer te roken.

Verbod en geboden ziet de gemeente niet zitten. “Dan gaan de hakken in het zand,” zegt wethouder André van der Reest. Burgers kunnen zelf bij de gemeente aangeven op welke plaatsen zij graag borden geplaatst zouden hebben. Dat moet leiden tot discussie en bewustwording.

Makkelijker om te stoppen

Op straat in Goes zijn de meesten het erover eens: een verbod zou mettertijd best goed zijn. “Als je nergens meer mag roken, is het voor mij ook makkelijker om te stoppen”, vertelt een vrouw terwijl ze een sigaret rookt. “Ik heb er zelf ook last van als ik niet aan het roken ben en iemand anders gaat roken.” Een niet-roker is wat minder stellig. “Het hoeft van mij niet verboden te worden, maar het zou wel fijn zijn als rokers aan hun medemens denken.”

Gemeenten en organisaties die zich aansluiten bij de Alliantie Nederland Rookvrij sluiten een partnerovereenkomst. Zo’n vijftig gemeentes in Nederland zijn hiermee bezig. Volgens Mischa Stubenitsky van KWF kankerbestrijding is Zeeland tamelijk laat, maar de woordvoerder is blij dat Goes als eerste de stap heeft gezet. “We hopen dat andere Zeeuwse gemeenten volgen,” zegt hij. Vooralsnog is alleen Terneuzen ermee bezig.

Niet meer roken op straat?

Rookvrije zones op de openbare weg komen er voorlopig niet in Goes. Groningen is de enige gemeente in Nederland die zulke zones heeft ingesteld via de algemene plaatselijke verordening. Er is landelijke wetgeving in de maak om dat makkelijker te maken.

Bron: Omroep Zeeland