De gehele verslavingszorg gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie wegens ‘mishandeling’. Verslavingskunde Nederland volgt hiermee het voorbeeld van het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek. De organisatie zal dinsdag aangifte doen, zo bevestigt een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad.
Van het verslavingszorgnetwerk maken onder andere acht instellingen voor verslavingszorg deel uit, evenals het Trimbos-instituut en GGZ Nederland.
Met de aangifte van Verslavingskunde Nederland probeert ook de verslavingszorg justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten van Nederland. ‘Het is zó moeilijk iemand in de spreekkamer van zijn rookverslaving af te krijgen’ zegt verslavingsarts en woordvoerder Robert van de Graaf. ‘We zijn er klaar mee. Het criminele product sigaret en alle ‘dealers’ moeten worden aangepakt. Dit product is zó schadelijk. Onvoorstelbaar dat het gewoon bij de supermarkt ligt.’
Vorige week besloot al het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Met deze stap sluit het Amsterdamse instituut, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, zich aan bij de lopende strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 aanspande tegen vier grote tabaksfabrikanten. Met de stap van het ziekenhuis mengde voor het eerst een Nederlands ziekenhuis zich in een strafrechtelijke procedure tegen de tabaksindustrie. Eerder sloot onder meer KWF Kankerbestrijding zich aan bij de zaak van Ficq. Allen klagen de vier tabaksfabrikanten aan voor zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.
Volgens het Antoni van Leeuwenhoek is het nu ‘dweilen met de kraan open’, zolang een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking verslaafd is aan sigaretten. Dagelijks bekopen 55 mensen in Nederland hun rookgedrag met de dood, becijfert het ziekenhuis.
‘Maar liefst 30 procent van de AVL-patiënten sterft aan de gevolgen van roken’, aldus het Antoni van Leeuwenhoek in een persbericht. Tabaksfabrikanten zijn daar mede schuldig aan, stelt de bestuursraad van het ziekenhuis, omdat zij ‘willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret’.
Bron: Volkskrant