Categorieën
Nieuws

150 Artsen geven medisch advies aan de Tweede Kamer

Donderdag 4 juli wordt het preventieakkoord behandeld in de Tweede kamer. Daarom geven vandaag 150+ artsen, met steun van artsenfederatie KNMG en de Alliantie Nederland Rookvrij, gratis medisch advies aan de leden van de Tweede Kamer. Ze roepen op om het Preventieakkoord te steunen. ‘Verkoop omlaag en prijs omhoog!’ Samen kunnen we ervoor zorgen dat de doelen uit het preventieakkoord t.a.v. het realiseren van een Rookvrije Generatie worden gehaald.

Vanochtend vroeg worden 150 video’s met Rookvrij advies door de artsen via Twitter verstuurd aan de kamerleden. Daarnaast zijn vanmiddag artsen in hun witte jassen aanwezig in Den Haag bij het petitiemoment.

De KNMG stuurt deze open brief naar alle kamerleden:

Beste Tweede Kamerleden,

Het preventieakkoord is het begin van de historische gezondheidsverandering die in Nederland mogelijk gemaakt kán worden door u als volksvertegenwoordigers.

Vorig jaar gingen wij, #artsenslaanalarm, de straat op om rokers persoonlijk hulp te bieden om van hun verslaving af te komen. Nu komen wij opnieuw onze spreekkamer uit. Dit keer voor u.

Op 4 juli debatteert u in de Tweede Kamer over het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt om uiterlijk in 2040 een Rookvrije Generatie te hebben gerealiseerd. Wij zijn blij dat de overheid met dit akkoord nu serieus werk maakt van tabaksontmoediging. En terecht, want tabaksverslaving is veruit de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland.

Als rokers bij ons komen, is het vaak al te laat. Dat is pijnlijk en frustrerend. Helemaal omdat we weten dat het niet nodig is. Nederland kan meer dan 20.000 doden door tabak per jaar en honderden nieuwe verslaafde kinderen per week voorkomen. Maar dat lukt alleen als we samen alles doen wat we kunnen doen. En dan nog een beetje meer.

Dit is hét moment en Nederland is alvast begonnen. Steeds meer speelplekken, sportclubs, schoolpleinen en zorginstellingen worden rookvrij. Niet omdat het moet, maar omdat Nederland het wil. En dat is geweldig. Ook het bedrijfsleven neemt in toenemende mate haar verantwoordelijkheid. ABP, ING en ABN AMRO investeren niet langer in tabak. Kruidvat, Trekpleister en Lidl stoppen met de verkoop van tabak. Laten zij een voorbeeld zijn voor vele anderen. En ook wij, artsen en zorgprofessionals, doen wat we kunnen om rokers te helpen bij het stoppen en te voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

Met het Preventieakkoord is nu ook door de overheid een belangrijke eerste stap gezet om het tij te keren en een Rookvrije Generatie te realiseren. De papieren afspraken uit het akkoord zijn de eerste stap. Het is de hoogste tijd om nu echt door te pakken. Dus, laten we samen onze mouwen opstropen en steeds opnieuw beseffen dat het hier niet gaat om cijfertjes of percentages, maar om mensenlevens. Namens artsenfederatie KNMG, #artsenslaanalarm en met steun van de Alliantie Nederland Rookvrij, geven we u daarom het volgende medisch advies:

Steun het preventieakkoord en neem de leiding in de uitvoering ervan. Breng zo snel en stevig mogelijk de verkoop van tabak omlaag en de prijs omhoog.

In Nederland overlijdt er ieder half uur iemand aan de gevolgen van het roken, en elke week tenminste één ongeboren baby. Er is geen tijd te verliezen. Laten we samen geschiedenis schrijven, voor de generatie kinderen die nu geboren wordt en alle generatie die nog komen. Het kan écht.

René Héman, arts Maatschappij en Gezondheid, voorzitter artsenfederatie KNMG
Noor Rikkers,kinderlongarts, NVK en initiator van de Taskforce Rookvrije Start
Luc van Lonkhuijzen, gynaecologisch oncoloog, Academisch Medisch Centrum Amsterdam
Robert van de Graaf, verslavingsarts, Verslavingszorg Noord Nederland
Joep Teijink, vaatchirurg, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Wanda de Kanter, longarts, Antoni van Leeuwenhoek, Nederlands Kanker Instituut
Miriam de Kleijn, huisarts-adviseur en epidemioloog, lid van de raad van toezicht Hartstichting
Leonard Hofstra, cardioloog, Cardiologie Centra Nederland, Bijzonder Hoogleraar Cardiologie VUMC
Ilona Statius Muller, huisarts, initiatiefnemer Amsterdams Rookalarm

Namens de meer dan 150 betrokken artsen bij #artsenslaanalarm

www.artsenslaanalarm.nl