Categorieën
Geen categorie

05-11 | Tweede webinar Netwerk Nederland Rookvrij

Na de eerste op 21 september, organiseert het netwerk Nederland Rookvrij een tweede webinar voor zorgprofessionals, gemeenten, GGD’en, bedrijven & maatschappelijke partijen die aan de slag willen met rookvrij.

Wanneer
Donderdag 5 november

Tijd
16.00 – 17.30 uur

Programma
Tijdens het webinar gaat Maria Henneman in gesprek met diverse deskundigen die hun laatste inzichten, visies en ervaringen delen. Thema’s die op 5 november aanbod komen.

COVID-19 en roken: de laatste feiten en fabels
Nu overheden weer strengere maatregelen implementeren in de strijd tegen de Covid-19-pandemie, komt de vraag op of het de ‘morele plicht’ van zorgverleners is om mensen aan te sporen te stoppen met roken. Wat zijn de laatste inzichten van het roken van tabak, e-sigaretten, shisha-pijpen of cannabis in relatie tot het risico op Covid-19 besmetting. Hoe verhoudt zich dit tot het inademen van tweedehandsrook? Arts-epidemioloog Esther Croes (het Trimbos-instituut) neemt u mee in de laatste inzichten en fabels. Daarnaast geeft zij advies over welke interventies in Corona tijd de roker het beste helpt.

Stoppen met roken: het motiveren van kwetsbare groepen
Mensen met een lage opleiding profiteren veel minder van het beleid en maatregelen om te stoppen met roken. Zij hebben meer moeite om van het roken af te komen en ondervinden grotere gevolgen voor hun gezondheid van het roken. Ze lijden bijvoorbeeld vaker aan een chronische ziekte zoals COPD als gevolg van roken. Antirookcampagnes en stoppen-met-roken-hulp is voor deze groep vaak minder succesvol. Marieke Helmus, verslavingsarts en werkzaam voor Pharos, deelt haar ervaringen en kennis over een succesvolle integrale, persoonsgerichte stoppen-met-rokenaanpak als benadering van kwetsbare groepen met een rookverslaving.

Stoppen met roken: Stoptober 
Dit jaar werd Stoptober voor de zevende keer succesvol georganiseerd in Nederland. Debbie Prijs geeft ons een terugblik en kijkt graag alvast samen met u naar de toekomst: Stoptober2021.

Noodzakelijke maatregelen voor verdere tabaksontmoediging: verminderen van tabaksverkooppunten
Om het aantal rokers terug te dringen en in het bijzonder te voorkomen dat jeugdigen beginnen te roken zijn verdergaande maatregelen nodig. Naast substantiële prijsverhogingen, is het nodig om het aantal tabaksverkooppunten drastisch te verminderen. Dit kan middels een wettelijk vastgelegd vergunningenstelsel voor de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten. Er bestaat ruime steun hiervoor onder de Nederlandse bevolking en de Tweede Kamer. Diverse partijen binnen het netwerk Nederland Rookvrij, waaronder SRPJ, NtvG en GvRV brengen dit thema onder de aandacht van de opstellers van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2021. Wanda de Kanter gaat, namens Stichting Rookpreventie Jeugd, nader op dit onderwerp in. 

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.