Oproep aan politieke partijen: scherp het deelakkoord roken verder aan
Niemand wil dat kinderen gaan roken. Dus is het cruciaal dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen kunnen wij de eerste rookvrije generatie mogelijk maken. De afgelopen drie jaar hebben de dertig deelnemers aan de thematafel roken, onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, flinke stappen gezet. De school- sport- en zorgomgeving zijn bijvoorbeeld meer en meer rookvrij aan het worden, prijzen van tabaksproducten zijn gestegen en sigaretten zijn in veel winkels uit het zicht geplaatst. Maar we zijn er helaas nog niet. Ook de afgelopen week zijn er weer enkele honderden kinderen begonnen met roken.
Het is nu tijd voor de volgende stap
We moeten het Nationaal Preventieakkoord voortzetten en het deelakkoord roken aanscherpen. Zo zorgen we er sneller voor dat kinderen kunnen opgroeien zonder de schadelijke en verslavende gevolgen van tabak of andere vormen van roken.
Ruim 8 op de 10 Nederlanders vinden dat de overheid maatregelen moet nemen om kinderen te beschermen tegen de verleidingen van tabaksproducten.
Overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven stonden samen aan de basis van het Nationaal Preventieakkoord. Maar als we deze generatie kinderen rookvrij willen laten opgroeien, dan is het belangrijk dat ook Kamerleden en bewindspersonen zich in de volgende kabinetsperiode actief blijven inzetten voor het realiseren van een Rookvrije Generatie.
Zet samen met ons de volgende stap naar een rookvrije toekomst
De volgende maatregelen hebben, inclusief het beschikbaar stellen van voldoende financiële middelen, de hoogste prioriteit:
- Tabaks- en aanverwante producten alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken. Minder verkooppunten is een bewezen effectief middel om kinderen niet in de verleiding te brengen om te gaan roken.
7 op de 10 Nederlanders zijn van mening dat de overheid moet regelen dat tabaksproducten alleen mogen worden verkocht in tabaksspeciaalzaken, om te zorgen dat jongeren niet beginnen met roken.
- Verdere prijsverhogingen van tabaksproducten en aanverwante producten. Regelmatige, substantiële prijsverhogingen worden wereldwijd gezien als één van de meest effectieve maatregelen. In het deelakkoord Roken is afgesproken dat in 2023 een pakje sigaretten 10 euro kost. Het is essentieel dat deze prijsstijging daadwerkelijk plaatsvindt en dat ook daarna de prijs blijft stijgen.
Driekwart van de Nederlanders vindt het voorkomen dat jongeren beginnen met roken een goede reden om de accijns op sigaretten te verhogen.
- Voor de e-sigaret gelden dezelfde regels als de traditionele sigaret. E-sigaretten zijn schadelijke en ongezonde producten. Door de prijs en zoete smaakjes zijn ze vaak extra aantrekkelijk voor kinderen. Daarom moeten de prijzen gelijk getrokken worden met gewone sigaretten, smaakjes worden verboden en neutrale verpakkingen worden ingevoerd.
7 op de 10 Nederlanders vinden dat toegevoegde smaakjes ook verboden moeten worden voor e-sigaretten.
- Stopcampagnes en goede hulp bij stoppen-met-roken voor iedereen. Iedereen die wil stoppen moet toegang hebben tot de best passende behandeling en deze ook vergoed krijgen. Ook mensen met een lagere sociaal economische positie, en ook als dat specialistische verslavingszorg betreft.
Namens de deelnemers aan de thematafel roken, onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord
De resultaten zijn afkomstig uit onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, onder 1.067 Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode van 8 tot en met 15 februari 2021.